Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014 év egyesületi hírei

2014. Január
Megérkezett a tavalyi hó is kicsit megkésve, ezért a megállóhelyet gondozó és a sajátjuknak érző civil csapat a MÁV Zrt. felé vállaltaknak megfelelően elvégezte a vasúti megállóhely utasok által igénybe vett területeinek hó és jég mentesítését.
Erről bővebben itt lehet olvasni a megálló blog oldalán: Első januári hóeltakaírtás 2014-ben

dscf6803.jpg

2014. Február
Megkezdődött az éves közgyűlés előkészítése és az idei adó 1%-okra való kampányolás, valamint teljesítve lett több adatszolgáltatás a hivatalok felé.
Tagjaink rendet tettek a megállóhely épületének széntároló helyiségében.

Több tagunk vett részt egy veszprémi kiránduláson Csókás László vasútbarátnál megtekintve az ott épülő vasúti terepasztalt és kiállítást, ahová idén még szervezünk egy túrát.

csokas.jpg

2014. Március
Elkészült az egyesület által használt megállóhelyen az első zöldterület rendezés.
Ebben a hónapban tagjainkkal jártunk Keszthelyen, ahol megtekintettük a modellvasút és vadászati kiállítást, valamint a kocsimúzeumot, kályhamúzeumot, kastélymúzeumot és még sok minden mást, ekkor jártunk először a 
Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen is, ahol együttműködést is megbeszéltünk az illetékesekkel.

kkir14.jpg

2014. Április
Elkészült az egyesület által használt megállóhelyen a második zöldterület rendezés erről itt lehet képeket és információkat találni: Első fűnyírások Kapostüskeváron 2014-ben
Megtartottuk éves közgyűlésünket, ahol elfogadtuk a törvényi kötelezettségből fakadó beszámolóinkat és több döntést is hoztunk, erről bővebben itt: http://www.vasuttortenet.eoldal.hu/file/92/vegleges-kozhasznusagi-jelentes-2013-ev.pdf

Ellátogattunk a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely idei szezonnyitó rendezvényére is Keszthelyre, majd több helyszínen is jártunk, mint Fenékpusztán,

georgikon045.jpg

Balatonfenyvesen és Fonyódon, Mesztegnyőn is, erről itt találhatók képek: http://www.vasuttortenet.eoldal.hu/fenykepek/kirandulas-2014.04.21-keszthely-es-a-balaton/

Vasúttörténeti emlékmentésbe kezdtünk a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kaposvári Szakaszmérnökségével közösen Sántosnál, ez jelenleg is tart, erről bővebben itt lehet olvasni:
http://www.vasuttortenet.eoldal.hu/fenykepek/ertekmentes-santos-egykori-vasuti-hid/
A hídmentést több média is lehozta, ezek közül a legjelentősebb az Indóház vasútarát magazin volt, ezen cikk itt olvasható: iho-Vasúttörténeti értéket ment a Vízügy
Elindítottuk a 15 év, 15 látogatás,15 hétvége programunkat a kiállítóhelyen, amely során egészen Augusztusig kedvezményesen biztosítjuk az érdeklődőknek a múzeum megtekinthetőségét.
Sor került a harmadik környezetrendezésre a megállóhelyen és elindult az állomás virágosítása is, erről és a 15 kedvezményes programról bővebben itt lehet olvasni:
Harmadik környzetrendezés 2014-ben
Az egyesület tagjainak egy része megünnepelte az  egyesület 15 éves fennállását és megemlékezett az 1999. április 30.-ai megalakulásáról.

unnep-15-ev.jpg

2014. Május
Tagjainkkal ellátogatunk az idei Mesztegnyői kisvasúti napra, ahol nagyon jól éreztük magunkat, bővebben itt vannak képek: 
http://www.vasuttortenet.eoldal.hu/fenykepek/kisvasutnap-2014-05-01/

dscf7490.jpg

Sor került a megállóhelyen a virágok kihelyezésre, a tönkrement muskátlikat potóltuk.
Lekaszáltuk az utasperon oldalán lévő zöld területet, mivel a kaposvári Közhasznú Foglalkoztató közmunkásai, csak a megállóhely 2 100 m2-es északi oldalát kaszálták le.
Elnökségi ülést is tartottunk, melyen több a tagokat érintő döntés is született. 
2014. május 5-én a Somogyi Hírlap is hírt adott a Sántosi hídmentésről.
Hidmentésről szóló cikk itt!
Látogatókat is fogadtunk a Kaposfüredi plébániától múzeumunkban.

dscf7585.jpg

Elkezdődőtt egy gyermeknapi kiállítás és mozdonybemutató szervezése is.
Elnökségi ülés megtartására is sor került, amelyen számos a tagokat is érintő döntés született.
Elkészült a megálló épülete körül az idei 4. fűnyírás. 
Elkezdődött a megállóépület mögött található, a környezetet csúfító betontömbök elszállíttatása. 

betonok-rendezese.jpg

Elkezdődőtt a széntároló útán a megállóépület közlekedő és irodahelyiségében a rendrakás.
Tagjainkkal részt vettünk egy hosszabb szünet útán a kaszópusztai erdei kisvasút napján, ahol nagyon jól éreztük magunkat és amely már az idei ötödik közös egyesületi kirándulás volt. Megtekintettük a 2012-ben általunk az MGV-el közösen felújított gőzmozdonyt is Somogyszobon és volt vasúti fotózás is. 

dscf7745.jpg

A kaszói kirándulás képei itt érhetőek el:
http://www.vasuttortenet.eoldal.hu/fenykepek/kisvasutnap-2014.05.17./
Egyesületünket bemutatta a KaposvárMOST rádió, egyben gyermeknapi rendezvényünket is megreklámozta, akiket érdekel az elhangzott rádióinterjú, azok itt meghallgathatják: http://www.vasuttortenet.eoldal.hu/file/97/vasut-kesz--1-.mp3
Egyesületünk tagjai megtekintették az Élet Menete Alapítvány meghívása által a Holokauszt vagonkiállítást Kaposvár vasútállomásán. Ugyanezen a napon került sor az 5. környezetrendezésre Kapostüskeváron és a Kaposvár állomáson kiállított gőzmozdony kitakarítására. Volt közös vonatfotózás is.

dscf7896.jpg

Május 25-én gőzmozdony nyílt és gyereknapot tartottunk Kaposváron és Kapostüskeváron, melyre 50 család volt kíváncsi. Az eseményről az Indóház vasúti magazin is beszámolt: http://iho.hu/hir/vasuti-gyermeknap-somogyban-140526

10397300_302787819883237_7659840677102813995_o.jpg

dscf8035.jpg

Május 28-án meglátogatták múzeumunkat a Jálics Ernő Általános iskola tanulói Kadarkútról.

dscf8101.jpg

Május 31-én 12 éves lett vasúttörténeti gyűjteményünk, ez alakomból rendkívüli nyitva tartást tartottunk a kiállítóhelyen, ahol volt északai tárlatvezetés is.
10 családnak szereztünk örömet!

10419063_674108612662330_7144679573728991691_n.jpg

2014. Június
Sor került az állomáson az idei 6. környezetrendezésre.
Tárgyalásokat kezdtünk az idei Múzeumok éjszakájában való részvételünkről.
Tárgyalásokat kezdtünk
a Kaposvári Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségével 1 fő közfoglalkoztatott munkavállaló támogatásáról.
Nyilatkoztunk a Kaposvár és Baté között elindult vasútvonal felújításról az egyik helyi médiában, amely
ide kattintva érhető el.
Elkészült az idei 7. környezetrendezés.
Értesítést kaptunk
a Kaposvári Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségétől, hogy támogatják egyesületünket. A Támogatási azaz a Hatósági Szerződést  aláírtuk és az egyesület Június 21-ei közgyűlése támogatta Kemenczei Róbert tagunk 3 hónapos időtartalmú közfoglalkoztatását az egyesületnél és felruházta a tagság Erdős Kornélt a munkáltatói jogkör gyakorlásával. A közgyűlés jegyzőkönyve késöbb lesz elérhető!
Részt vett az Egyesület az idei Múzeumok éjszakájában Június 21-én állandó kiállításunk nyitva tartásával.

dscf8296.jpg

A hangulatos este sok érdeklődőt vonzott, kik rádiótávirányítós harci-jármű bemutatót, repülőgép és harci jármű maketteket, modellvasút bemutatót, modellvonat vezetési lehetőséget, fotózási lehetőséget vasutas ruhákban, vasúttörténeti tárlatvezetést és egy rendhagyó éjszakai vonatozást kaptak.
A modellvonatok mellett igazi vonat szerelvényeket is láthattak az érdeklődők.
Volt régi vasúti oktatófilm vetítés is egy muzeális vetítőgéppel. Az oktató film nagyon érdekes és jó volt.

Június 26-án tagjaink nyilatkoztak a helyi sajtónak vasúti értékek ügyében:
Pusztulnak a vasúti emlékek a Zselicségben
Elkészült a hetedik környezetrendezés az általunk használt vasúti megállóhelyen.
Június 28-án részt vettünk egyik bemutató terepasztalunkkal a Rippl-Rónai Emlékháznál, ahol szintén Múzeumok Éjszakája volt. Itt is nagyon jól siekrült egyesületünk bemutatója és nagy érdeklődés övezte azt.

dscf8443.jpg

dscf8497.jpg

2014. Július
Egyesületünk júniusban megkötötte a Kaposvári Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségével a szükséges megállapodásokat a közfoglalkoztatáshoz, valamint minden egyéb ehhez kapcsolódó lépést megtett, így Július 1-től állandó gondnok van a megállóhelyen 3 hónapig.

gondnok.jpg

Erről az Indóház vasúti magazin is beszámolt IHO - Vasút - Közmunka a Verebélÿ László Vasúttörténeti Egyesületnél, valamint a Somogyi Hírlap is hírt adott róla.
Elkészült a nyolcadik környezetrendezés is az általunk használt  megállóhelyen.
Benevezetük a megállóhelyet a Virágos Kaposvár versenybe.
13-án vasárnap pedig vasutasnapi nyílt nap megrendezésére került sor a megállóhelyen, melyet igen nagy érdeklődés kísért. Sok érdekes program és bemutató várta az érdeklődőket. Az eseményről több média is beszámolt, köztük a Sonline portál is: Vasutasnap: nyílt nap Kapostüskeváron

vasutasnap-honlap.jpg

Vasutasnapi kiállításunkról a Kaposvár Most oldal és a Balaton Rádió is beszámolt. A Kaposvár Most rádióban kettő interjú is volt az eseménnyel kapcsolatban, melyek ide és ide kattintva érhetőek el.
Részt vettünk a
 Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen tartott mezőgazdasági gépbemutatón 10 taggal.  Ez a közös kirándulás is jól sikerült, élmény volt látni a működő gőzgépeket.

10525706_706585182748006_9065715777136774820_n.jpg

Elkészült a kilencedik környezetrendezés is az általunk használt megállóhelyen.

2014. Augusztus
Az állomást megtekintette a Virágos Kaposvárért pályázat zsűrije.
Egy jó hangulatú elnökségi ülésre került sor Szentlászló településen, ahol számos fontos kérdés került megtárgyalásra az egyesület jövőbeni feladatairól.

10534540_712615162145008_3949630983471685232_n.jpg

Elkészült a tizedik környezetrendezés is az általunk használt megállóhelyen.

2014. Szeptember
Padok kerültek állításra a vasúti megállóhelyen több támogatásnak köszönhetően, lefestésre került az állomás épületére vezető tűzlétra is és több kisebb szépítés, javítás is történt. 
több látogatót is fogadtunk a múzeumban, így a Kadarkúti általános iskola diákjait is.
A balatonfenyvesi kisvasút napján nem vettünk részt, mert mégsem kellett ott kiállítást tartanunk.
Részletesebben itt lehet olvasni az augusztus-szeptemberi eseményekről:
http://kapostuskevar.blogspot.hu/2014/09/nyari-elet.html
A padok állításáról több média is beszámolt, így az Indóház is itt: http://iho.hu/hir/uj-padok-kapostuskevaron-140925

Végett ért a nyári közfoglalkoztatás az egyesületnél, amely sikeres és hasznos volt.

dscf8848.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

2014. Október
Elismerő oklevélben részesültünk az állomás folyamatosan virágos és szép környezetért Kaposvár városától, erről itt lehet bővebben olvasni:
http://kapostuskevar.blogspot.hu/2014/10/viragos-kaposvarert-es-viragos-haz.html
Az elismerésről az Indóház is beszámolt itt: http://iho.hu/hir/a-viragos-megallohely-141110
Elvégeztük az idei utolsó 11. fűnyírást az állomáson és felkészültünk az idei mindenszentek és halottak napjára.
Látogatókat fogadtunk a múzeumban a Berzencei idős otthonból.

dscf9655.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

2014. November
Az egyesület tagjai kordonnal zárták le az állomás zöld területeit, melyről több helyi média is beszámolt. A tagok állandó ügyeletet tartottak az állomáson a halottak és mindenszentek napján. Itt egy kis megemlékezésre is sor került ekkor. Bővebben itt lehet olvasni az eseményről, melyről az Indóház is hírt adott: http://iho.hu/hir/mindenszentek-kapostuskevaron-141103
Újabb kiállítási tárgyak is érkeztek a gyűjteményünkbe és több tárgy is megújulhatott eddig, mint egy vasúti lámpa és egy vasúti telefon is. A tárgyak felújítása , rendezése folyamatos.
Elkezdődött az őszi időjárás miatt az állomáson a lehulló falevelek összetakarítása.
Tárgyalásokat kezdtünk az illetékes hivatalokkal az esetleges téli közmunka elindításáról.

dscf9666.jpg


 

 

 

 

 

 

 

Egyesületünk megkötötte a Kaposvári Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségével a szükséges, újabb támogatási pályázatot és az ez  alapján elnyert hatósági  megállapodást amely biztosítja azt, hogy a nyár után legyen ismét télen is közmunkás és ezzel együtt állandó felügyelt az állomáson így december 1-től állandó gondnok lehet a megállóhelyen 3 hónapig. 
Egyesületünk rendkívüli közgyűlést is tartott, amely megalapozta a téli közfoglalkoztatás ügyét, valamint ismertetésre került az állomás házirendje is.

2014. december
Ismételt munkaügyi központos és állami támogatással december 1-étől egy közmunkás segíti ismét a vasúti megállóhely karbantartását, mind az épületét és mind a környezetét. A közmunkás az adminisztratív tevékenységeket is ellátja.
10671369_775536002519590_7164166171491698300_n.jpg

Egyesületünk mikulásnapi nyitva tartást szervezet a vasúti múzeumban érdekes programokkal.
Sokan eljöttek, nekik ezt köszönjük. A Mikulás is eljött, aki ajándékokat osztott a jó gyerekeknek :-)

dscf1035.jpg


 

 

 

 

 

 

A téli közfoglalkoztatás keretében szépült az egyesület által használt vasútállomás, erről bővebben itt olvashatunk: http://kapostuskevar.blogspot.hu/
Több tagunk vett részt egy veszprémi kiránduláson Csókás László vasútbarátnál megtekintve az ott épülő vasúti terepasztalt és kiállítást.
Lesett az első hó is a vasúti megállóhelyen, melyet az önkéntesek eltakarítottak.

fenykep0586.jpg

 


 

 

 

 


 

Összeségében 2014-ben is sikeres évet zárt az egyesület, mert több közös kirándulásra, kiállításra került sor. Közmunkás lett az állomáson. Ebben az évben is sikerült vállalásainkat teljesíteni és kicsi lépésekben eszközökkel is fejlődőt az egyesület.